(0)
2011 / 12 / 08

Informacija apie projekto pagal paramos sutartį Nr. 4NT-KK-11-1-0024-PR001 įgyvendinimą

Lietuvos kaimo turizmo asociacija nuo 2007 m. yra Europos kaimo turizmo federacijos (EuroGites) narė. EuroGites yra formuojama iš 35 specializuotų organizacijų iš 28 šalių geografinėje Europoje.

Lietuvos kaimo turizmo asociacijos ekspertai aktyviai dalyvavo tiek Europos kaimo turizmo federacijos, tiek jos narių rengtose konferencijos, darbo grupėse, EuroGites Generalinėje Asamblėjoje 2011, EuroGites 20 metų sukakties renginyje. Ekspertas-vertėjas rengė dalyvavimui reikalingą informaciją. Ekspertų parsivežta informacija buvo verčiama į lietuvių kalbą, sisteminama. Parengta informacija buvo perteikiama Lietuvos kaimo turizmo asociacijos Tarybos nariams, perduodama vertinga Europos kaimo turizmo federacijos narių patirtis.
Šių metų kovo 21 – 24 dienomis Lietuvos kaimo turizmo asociacija dalyvavo Latvijos kaimo turizmo asociacijos organizuotoje konferencijoje tema “Baltic Nature tourism” Rygoje. Konferencijoje dalyvavo Lietuvos kaimo turizmo asociacijos ekspertai Linas Žabaliūnas ir Daiva Janušauskienė.
Organizuojama konferencija buvo kaip forumas, apjungiantis gamtosauginius ir turizmo plėtros sektorius. Renginys buvo labai praktiška priemonė, leidusi pažvelgti nuo Europinių iniciatyvų iki atitinkamose, lokaliose vietovėse taikomų veiksmų ir jas abi sugretinus vienoje vietoje sudaryta galimybė maksimaliai pasidalinti gerąja patirtimi, praplėsti akiratį kaimo turizmo plėtros srityje bei užmegzti kontaktų projektų vykdymui ateityje.
Konferencijos pranešimuose buvo bandoma pažvelgti į gamtosaugą ir jos panaudojimą turizme, tame tarpe ir kaimo turizmo plėtrai skirtingais aspektais – per teisinį reglamentavimą, turistinių produktų kūrimo galimybės ar iš lankytojo pusės. Pranešėjai pristatė tarptautinių organizacijų vykdytus ar vykdomus tarptautinius projektus, kurie ne tik tausoja ir saugo gamtą, bet ir saugomose teritorijose išnaudodami aplinką, gamtą ir gamtinius išteklius sukuria unikalius ir tarptautiniu mastu populiarius turistinius produktus.
Taip pat buvo pristatyti atskirų šalių įgyvendinti ar vykdomi projektai. Labai nemažą patirtį šioje srityje turi Latvijos kaimo turizmo asociacija. Per pastaruosius metus ji įgyvendino ne vieną projektą, apjungiantį gamtosaugą ir kaimo turizmą. Papildomai be medžiagos ir gerosios patirties pristatymo konferencijos metu buvo suorganizuota pažintinė mokomoji išvyka į Kemeri nacionalinį parką. Latvijos kolegos seminaro metu pristatė ataskaitą apie su EuroGites pastaraisiais metais vykdytą Kaimo turizmo paslaugų vartotojų nuomonės tyrimą.
Vizito metu gauta konferencijos medžiaga yra labai naudingas, susistemintas informacijos šaltinis kaimo turizmo sektoriaus plėtros kryptims Lietuvoje. Asociacijos Tarybos nariai ir skyrių vadovai bus supažindinami su konferencijos rezultatais Tarybos posėdžio metu.
Siekiant glaudesnio bendradarbiavimo tarp organizacijų narių kartu su atstovais iš Izraelio ir Vokietijos buvo pakviestas ir LKTA atstovas dalyvauti ir pristatyti kaimo turizmo sektorių bei pasidalinti gerąja patirtimis specializuotoje tarptautinėje konferencijoje „Agro eko turizmas – dabartinė situacija ir perspektyvos“ Minske, Baltarusijoje balandžio 14 dieną. LKTA atstovavo ekspertas Linas Žabaliūnas.
Konferenciją organizavo Baltarusijos kaimo turizmo asociacija. Konferencijos metu buvo pristatyta esama kaimo turizmo situacija Baltarusijoje bei diskutuota apie plėtros strategijas bei kryptis. Sektoriaus plėtros kryptis pristatė Baltarusijos Ūkio viceministras, sporto, kultūros ir turizmo skyriaus vadovas, Baltarusijos kaimo turizmo asociacijos prezidentė, „BELAGROPROM“ banko atstovas kaimo turizmo plėtrai bei Baltarusijos kaimo turizmo asociacijos paslaugų teikėjai. Tarptautinę patirtį pristatinėjo EuroGites organizacijos narių atstovai iš Lietuvos, Izraelio ir Vokietijos bei kolegos iš Rusijos federacijos Altajaus srities, pasidalinę gerąja patirtimi apie žaliąjį turizmą.
Lietuvos kaimo turizmo asociacijos ekspertas pristatė pranešimą „Lietuvos kaimo turizmo asociacijos patirtis“. Pranešimo metu buvo pristatyta LKTA raida, veikla bei vystymo kryptys. Diskutuota kokybės vertinimo kriterijų klausimais, rinkodaros aktualijomis bei kaimo turizmo verslo paramos klausimais. Kartus su Baltarusijos kolegomis buvo aptartos bendradarbiavimo galimybės kaimo turizmo plėtros klausimais, bendrų rinkodaros projektų gairės.
Konferencijos baigiamojoje dalyje buvo apdovanotos geriausios Baltarusijos kaimo turizmo sodybos.
Konferencijai pasibaigus tarptautiniams dalyviams buvo organizuota pažintinė programa aplankant kaimo turizmo sodybas, supažindinta su Baltarusijos kultūriniu bei kulinariniu paveldu.
2011 metų Eurogites Eilinės Generalinės Asamblėjos renginiai – EuroGites Generalinė Asamblėja 2011 ir EuroGites 20 metų sukakties renginys – buvo organizuoti Bulgarijoje š.m. birželio 5 – 8 dienomis. Juose dalyvavo LKTA ekspertai Linas Žabaliūnas ir Vytis Štelbys.
Eurogites Generalinėje Asamblėjoje dalyvavo Austrijos, Bulgarijos, Belgijos, Vokietijos, Italijos, Latvijos, Lietuvos, Norvegijos, Lenkijos, Portugalijos, Rumunijos, Serbijos, Ispanijos, Didžiosios Britanijos 14 deleguotų narių organizacijų atstovų.
Įžanginiame susirinkime buvo plačiai diskutuota aktualiais elektroninės rinkodaros klausimais. Kiekvienos šalies atstovai pristatė atstovaujamos organizacijos patirtį minėtais klausimais. Apvalaus stalo diskusijos metu išryškėjo, kad dauguma narių susiduria su panašiais klausimais vystant kaimo turizmo paieškos sistemas, bei tobulinant organizacijų turimus internetinius portalus. Kadangi diskutuojant buvo aprėpta labai daug aspektų, buvo nuspręsta organizuoti specializuotą susitikimą skirtą kaimo turizmo rinkodaros klausimams 2011 metais.
Generalinei Asamblėjai pirmininkavo Asnate Ziemele (Latvija) laikinai einanti EuroGites Prezidento pareigas. Sesijos metu buvo oficialiai patvirtinti 2010 eilinės ir neeilinės Asamblėjų protokolai.
Iš EuroGites federacijos dėl nario įsipareigojimo nevykdymo buvo pašalinta Ispanijos ASETUR organizacija. Į EuroGites vienbalsiai buvo priimti Bosnijos Hercogovinos atstovai.
Nesibaigus kadencijai atsistatydinus EuroGites prezidentui Jaques Lemye, Federacijos prezidente išrinkta Italijos atstovė Vittoria Brancaccio.
Generalinis EuroGites sekretorius pristatė EuroGites 2010 metų veiklos ataskaitą bei pateikė 2011 metų veiklos planą. Buvo patvirtinti 2010 metų Federacijos biudžeto vykdymas bei planuojamas 2011 metų biudžetas.
Lietuvos atstovai oficialiai pakvietė organizuoti kaimo turizmo rinkodaros seminarą lapkričio mėnesį Lietuvoje. Lenkijos atstovai pateikė oficialų kvietimą rengti 2012 metų Kaimo turizmo kongresą Lenkijoje 2012 metų balandžio mėnesį Kilecuose. Siūlymams buvo pritarta.
Generalinės Asamblėjos renginiai baigėsi oficialia vakariene ir Bulgarijos Ūkio, energetikos ir turizmo ministro priėmimu bei spaudos konferencija Sofijoje.
Lietuvos kaimo turizmo asociacija, esanti Europos kaimo ir ūkio turizmo federacijos EuroGites narė, ir įgyvendindama EuroGites atstovavimo projektą š.m. lapkričio 9 – 16 dienomis, kartu su kitais EuroGites federacijos narių atstovais dalyvavo profesinėje stažuotėje Didžiojoje Britanijoje.
Lietuvos kaimo turizmo asociaciją šioje stažuotėje atstovavo ekspertai Linas Žabaliūnas ir Daiva Janušauskienė. Vizito metu buvo lankomasi vienoje didžiausioje Pasaulyje specializuotoje turizmo parodoje skirtoje išskirtinai tik turizmo profesionalams „World Travel Market“, kurią aplankyti buvo labai tikslinga ir visokeriopai naudinga, siekiant pritaikyti įgytas žinias skatinant turizmo plėtrą Lietuvoje. Ši paroda skirta tik turizmo srityje veikiančioms organizacijoms. Joje dalyvavo visos pasaulio šalys. Lietuvos kaimo turizmo asociacija joje dalyvavo lankytojo teisėmis. Tai ypač svarbu LKTA, kadangi Didžioji Britanija, Austrija, Vokietija ir kitos šalys EuroGites narės atskleidė, kaip jos pristato kaimo turizmą bendrame savo turizmo sektoriuje.
Sekančiomis dienomis Mančesteryje vyko dalykiniai susitikimai su specializuotais Didžiosios Britanijos kelionių organizatoriais, organizuojančiais keliones ir besidominčiais kaimo turizmo produktų įtraukimo į parduodamus maršrutus galimybėmis, buvo aptartos su kaimo turizmo plėtra susijusios problemos, pasidalinta patirtimi apie kaimo turizmo integraciją kelionių organizatorių veikloje. Buvo suorganizuota pažintinė kelionė Didžiosios Britanijos “Lake district” nacionaliniame parke, apsilankyta šio regiono kaimo turizmo sodybose.
Paskutinėmis kelionės dienomis LKTA ekpsertai dalyvavo „Farm stay UK“ – Didžiosios Britanijos ūkio turizmo asociacijos kasmetinėje konferencijoje “Farm Stay AGM and Tourism conference - friends, Romans, Countrymen, lend me your ears” Niukasle.
Konferencijos pagrindinė tema – komunikacija ir pasidalijimas gerąja patirtimi. Konferencijos metu buvo aktyviai diskutuota apie Didžiosios Britanijos turizmo raidą ir įtaką kaimo turizmo vystymui. Didelis dėmesys skirtas tematinio kaimo turizmo vystymui, internetinės rinkodaros ir apgyvendinimo paslaugų reitingų, internetinių svetainių svarbos, kaimo turizmo paslaugų pardavimams, verslo vystymui ir klasifikacinių sistemų tobulinimui bei paslaugų teikimo kokybei. Konferencijos metu atskira tema buvo skiriama diskusijai – ar jūs pakankamai bendraujate su savo svečiais?
Įgytą patirtį ir žinias LKTA ekspertai perteikė Tarybos nariams ir skyrių vadovams 2011 m. gruodžio 7 d. vykusiame seminare. Buvo skatinama pagrindinį dėmesį sutelkti į paslaugų kokybę ir siūlomų turizmo produktų įvairovę. Surinkta informacija apie kitų šalių patirtį yra labai aktuali rengiant Lietuvos kaimo turizmo asociacijos veiklos kryptis ir ruošiant LKTA rinkodaros strategiją. Kitus Lietuvos kaimo turizmo paslaugų teikėjus apie kaimo turizmo naujoves ir paslaugų tobulinimo galimybes informuosime Visuotinio susirinkimo metu ir kituose renginiuose.


LKTA informacija

   

Atviros dienos kaime 2024 – Mažoji Lietuva
2024 / 05 / 10

Atviros dienos kaime 2024 – Mažoji Lietuva

Iniciatyva „Atviros dienos kaime“ šiemet vyks gegužės 17–19 dienomis, kuri kviečia lankytojus pažinti skirtinguose Lietuvos regionuose esančius ūkius, sodybas, bendruomenių namus, muziejus, dvarus ir kitus lankytinus objektus. Šiemet Mažosios Lietuvos etnografiniame regione Jūsų laukia du dalyviai, susipažinkite.
Surengėme baigiamąjį projekto CORDIALIS renginį
2024 / 05 / 10

Surengėme baigiamąjį projekto CORDIALIS renginį

Gegužės 8 d. praūžė pirmoji "Kūrybos ir amatų konferencija“ Kaune - projekto CORDIALIS baigiamasis renginys.
Atviros dienos kaime 2024 – Žemaitija
2024 / 05 / 06

Atviros dienos kaime 2024 – Žemaitija

Gegužės 17–19 dienomis prasidės jau aštuntą kartą iš eilės organizuojamas renginys „Atviros dienos kaime“, pritraukiantis lankytojų dėmesį ir kviečiantis pažinti skirtingas, unikalias ir įdomias sodybas, ūkius, muziejus, dvarus, bendruomenių centrus ir kitus objektus visoje Lietuvoje. Jeigu renginio dienomis būsit...
Įvyko žurnalistų turas „Atviros dienos kaime 2024“
2024 / 05 / 03

Įvyko žurnalistų turas „Atviros dienos kaime 2024“

Gegužės 2 dieną Lietuvos kaimo turizmo asociacija suorganizavo akcijos „Atviros dienos kaime“ viešinimo turą žurnalistams. Beveik 20 žurnalistų, kelionių organizatorių bei fotografų susipažino su 6 išskirtiniais objektais Alytaus, Trakų ir Varėnos rajonuose.
Atviros dienos kaime 2024 – Suvalkija
2024 / 05 / 02

Atviros dienos kaime 2024 – Suvalkija

Jau gegužės 17 dieną prasidės aštuntąjį kartą organizuojama iniciatyva „Atviros dienos kaime“, kuri buria turistus aplankyti sodybas, ūkius, muziejus, dvarus, bendruomenių centrus ir kitus įdomius objektus visoje Lietuvoje, šiame straipsnyje pateikiami Suvalkijos lankytini objektai!
Atviros dienos kaime 2024 – Dzūkija
2024 / 04 / 25

Atviros dienos kaime 2024 – Dzūkija

Gegužės 17 dieną prasidės jau aštuntus metus iš eilės organizuojama iniciatyva „Atviros dienos kaime“, tad kviečiame praleisti įsimintiną savaitgalį kaime! Lankytojams savo duris atvers Dzūkijos regiono įvairūs lankytini objektai – sodybos, dvarai, ūkiai, muziejai ir kvies aplankyti, pamatyti, pramogauti ir i&scar...
Įvyko 2024 m. pakartotinis Visuotinis narių susirinkimas, kurio metu išrinkta nauja LKTA Taryba
2024 / 04 / 23

Įvyko 2024 m. pakartotinis Visuotinis narių susirinkimas, kurio...

Praėjusią savaitę įvyko pakartotinis Visuotinis narių susirinkimas, kurio metu buvo pristatytos 2023 metų LKTA veiklos ataskaita, LKTA finansinė ataskaita ir revizorės išvada. Taip pat buvo sprendžiami einamieji klausimai bei renkama nauja LKTA Taryba.
Etnokultūrinės kaimo turizmo sodybos konkursas 2024
2024 / 04 / 22

Etnokultūrinės kaimo turizmo sodybos konkursas 2024

Etninės kultūros globos taryba kartu su Lietuvos kaimo turizmo asociacija, Žemės ūkio ministerija ir Turizmo rinkodaros asociacija kviečia Lietuvos kaimo turizmo sodybų šeimininkus dalyvauti Etnokultūrinės kaimo turizmo sodybos konkurse 2024.
2024 m. akcijos žemėlapis
2024 / 04 / 19

2024 m. akcijos žemėlapis

2024 metais akcijoje "Atviros dienos kaime" Lietuvoje dalyvauja beveik 100 ūkių ir sodybų, kurios pasiruošusios gegužės 17-19 dienomis priimti lankytojus! Kviečiame išsirinkti Jums įdomiausius pasiūlymus ir savaitgalį praleisti kaime!
2024 m. balandžio 18 d. atidarėme kaimo turizmo sezoną
2024 / 04 / 19

2024 m. balandžio 18 d. atidarėme kaimo turizmo sezoną

Vakar, balandžio 18 d., viduryje Lietuvos, kaimo turizmo sodyboje „Karpynė“ įvyko konferencija „Vietinio maisto kultūros skatinimas. Kulinarinis turizmas“, kurios metu atidarėme Lietuvos kaimo turizmo sezoną, susipažinome su Raseinių kraštu ir vietinio maisto tema.
Partneriai