(0)

2023 m. akcijos rezultatai

Atviros dienos kaime“ buvo suorganizuotos septintus metus iš eilės! Šiemet Gegužės 19–21 dienomis visi norintys praleisti įsimintiną laiką kaime buvo kviečiami aplankyti įvairiuose Lietuvos kampeliuose esančius ūkius, muziejus, dvarus, bendruomenių centrus, sodybas, amatininkus ir kitus įdomius objektus. Sugrįžus prie pavasarinio renginio laiko, matome, kad susidomėjimas buvo daug didesnis nei organizuojant akciją rudenį. Prie renginio prisijungė 100 dalyvių: 27 ūkiai, 23 kaimo turizmo sodybų, 13 amatininkų-menininkų, 10 dvarų ir parkų, 9 kelionių bei pramogų organizatoriai, 7 kavinės ir kulinarinio paveldo puoselėtojai, 5 muziejai, 5 bendruomenių centrai bei 1 kempingas-stovyklavietė.

Lankomi ūkiai ir sodybos buvo pasklidę po visą šalį. Lankytojai objektus galėjo rasti net 38 skirtinguose Lietuvos rajonuose. Daugiausiai dalyvių buvo Kupiškio rajone, čia galima buvo aplankyti 8 skirtingus objektus. Po 7 dalyvius laukė Molėtų, Šakių bei Rokiškio rajonuose, 6 dalyviai Radviliškio rajone, 5 lankytini objektai buvo Panevėžio rajone. Kaip ir praėjusiais metais, didelė dalis savo duris atvėrusių dalyvių akcijoje dalyvavo pirmą kartą, todėl lankytojai, kurie ne pirmus metus akcijos dienomis vyko į kaimą, tikrai turėjo galimybę išsirinkti naujų, neatrastų vietovių.

Po renginio apklausėme dalyvius, sužinojome kaip jiems sekėsi ir kokių patarimų turi organizatoriams. Matant tiek dalyvių, tiek keliautojų atsiliepimus, matome, kad geriausia data renginiui yra vėlyvas pavasaris, tad ir 2024 metais šį renginį organizuosime gegužės mėnesį. Iš viso akcijos metu ūkiuose, sodybose, pas amatininkus, bendruomenių ir kultūros namuose viešėjo beveik 2300 lankytojų (remiantis 73 dalyvių atsakymais iš 100) (2017 m. – 1750, 2018 m. – 2200, 2019 m. – beveik 2400, 2020 m. - 2300, 2021 m. – 1000, 2022 m. beveik 1000 lankytojų). Didžioji dalis visų lankytojų buvo šeimos ir draugų kompanijos.

Lankytojų skaičius lankomuose objektuose buvo labai skirtingas, kai kurie dalyviai nesulaukė nei vieno lankytojo, kitus, per vieną dieną, aplankė 200-300 svečių. Apklausus dalyvius pastebėjome tendenciją, jog tie, kurie patys papildomai neviešino akcijos, tie lankytojų ir nesulaukė. Didžioji dalis akcijos dalyvių, kurie apie renginį pranešė savo socialiniuose tinkluose, kurie persidalino mūsų iškomunikuotomis žinutėmis, sulaukė nemenko skaičiaus lankytojų.

Prie patarimų buvo išskirta, kad reikėtų sukurti Google Maps žemėlapį, kuriame matytųsi visi dalyviai. Atkreipiame dėmesį, kad kiekvienais metais jį sukuriame ir dalinamės prie renginio informacijos. Šių metų Google Maps žemėlapį galite matyti žemiau. Taip pat sulaukėme skatinimų reklamuotis televizijoje bei su influencerių pagalba. Tačiau šioje vietoje viskas atsiremia į ribotus finansus. Savomis pažintimis keliavome ir į žinių radiją, ir į LNK televiziją, kur gavome šiek tiek eterio pristatyti renginį, tačiau nuolatinės reklamos šiuose kanaluose negalime garantuoti. Sulaukėme daug padėkų ir linkėjimų dirbti su šia idėja toliau. Ačiū už palaikymą!

Kaip visuomet sulaukėme ir širdį džiuginančių atsiliepimų. Pavyzdžiui sodybos Po Vienu Rūmu lankytojų atsiliepimas: „Eilinė diena kaime - neeilinė diena miestiečiui. Sodybos “Po Vienu Rūmu” įkūrėjai Elena Virzinkevičienė ir Andrej Virzinkevic jau antrus metus organizuoja atviras dienas kaime. Žinoma svečių laukia iš anksto paruošta programa. Tradiciškai, sulaukus svečių, Elena pravedė ekskursiją po Po Vienu Rūmu namų muziejų, po to išskirtinius papuošalus kuriantis Erik Gembey, visiems susidomėjusiems, išdavė kelias juvelyrikos paslaptis  - šiek tiek papasakojo apie baltų simbolius juvelyrikoje. Po edukacinės programos visi buvo kviečiami prie kaimiško stalo kur garavo kazane virtą rūgštynių sriuba ir krosnyje keptus bulvinius blynus. Pasistiprinę išsiruošėme į kelių kilometrų žygį, kurio metu Dieveniškių istorinio regioninio parko vyriausioji specialistė Irutė Eidukienė mums daug papasakojo apie apylinkes, apie V-VI amžiuje atsiradusius pilkapynus, apie rėžinių kaimų atsiradimą, tūkstantmetį minintį ąžuolą ir dar daug daugiau. Po žygio bandėm įminti liaudiškas mįsles, skanavom krosnyje keptą pyragą ir naminį kisielių, už įmintas mįsles buvom apdovanoti medalionais, kurie saugo nuo laumių. Pabaigai - rąstų pjovimo varžybos. Taigi, su įdegusiais skruostais ir pilnais plaučiais deguonies grįžom namo“.

Paklausus dalyvių kaip jiems sekėsi, Geologo kelionės šmaikštavo: „Labiausiai patiko Linutė ir Jonas :) O jeigu rimtai, tai labai pavykęs renginys, kurio metu visą dieną lankėme Radviliškio rajono gamtos paminklus, todėl klientams patiko pasakojimai, žinios apie Lietuvos gamtinę istoriją. Renginį pabaigėme Panekelpių kaime, kur buvome vaišinami ypatingomis vaišėmis, jų gaminimo būdus papasakojo Lina Noreikatė. Visi nenoriai išvažiavome. :)“

Kaip ir kasmet, akciją viešinti padėjo „We love Lithuania“, jie parašė penkis straipsnius pristatant skirtingas veiklas ir dalyvius. Taip pat 5 straipsniai apie kiekvieną regioną ir ką jame nuveikti pasirodė LKTA naujienose. Greta šių straipsnių buvo pasirodę daug žinučių skirtinguose dienraščiuose, taip pat apie akciją nuolatos buvo skelbiamos žinutės socialiniuose tinkluose. Be to, LKTA suorganizavo žurnalistų viešinimo turą. Šiemet aplankėme Molėtų, Ukmergės bei Utenos rajonų objektus. Galiausiai, akcijos žemėlapiukai buvo pristatyti parodos „Atostogos Lietuvoje“ metu, kuomet visą parodos laikotarpį aktyviai kvietėme žmones susipažinti su šiuo renginiu.

Dėkojame akcijos dalyviams ir partneriams už kartu atliktą darbą, investuotą laiką ir dalyvavimą! Iki susitikimo 2024 metais!

2023 m. dalyviai:

 

Partneriai