(0)
2012 / 07 / 25

Pleneras Sudeikiuose – toks pat, bet kitoks

Sudeikių galerijoje birželio 20 dieną atidaryta dar viena paroda...

Sakytum, nieko reikšmingo, viskas kartojasi, kaip ir žmonių gyvenimai, likimai, įvykiai... Tačiau kiekvienas iš jų nėra toks pat. Kaip ir ši paroda, kupina naujų idėjų, naujų spalvų, naujų veidų...

 

Bet pirmiausia apie tai, kas jau įprasta, be ko jau neapsieinama... Ir visų pirma verta paminėti plenero, šiais metais vykusio nuo birželio 10 dienos, organizatorius – Liną ir Virgilijų Gaižauskus. Tik jų pastangomis šiame Utenos rajono kampelyje jau keturioliktus metus iš eilės vyksta dailininkų susibūrimai, tik jiems tarpininkaujant mezgasi sudeikiečių ir tapytojų ryšys, kurį tiksliausiai apibūdino dailininkas Bronius Uogintas: „Kas mes būtume vienas be kito...“ Ši frazė – lyg sėkmės formulė, lydi visus organizuojamus plenerus. O tai jau irgi įprasta, be to neapsieinama, kaip ir be tradiciškai parodos atidaryme dalyvaujančio Sudeikių Švč. Mergelės Marijos bažnyčios administratoriaus kun. Povilo Klezio, nepraleidžiančio nė vieno nors kiek menu dvelkiančio renginio, ir Utenos muzikos mokyklos direktoriaus Arūno Katino, kiekvienąkart saksofono garsais sukuriančio bohemišką nuotaiką. 
Šiais metais plenere dalyvavo devyni dailininkai. Bronius Uogintas (Palanga), Sudeikių gamtoje įkvėpimą randantis jau ketvirtą kartą, Vilija Kisieliūtė-Jonušienė (Vilnius), dėl tam tikrų priežasčių negalėjusi atvykti į parodos atidarymą, mūsų kraštietė Aurina Paškevičienė, Marius Mindaugas Danys (Vilnius), kurio paveikslų pristatyti sudeikiečiams jau nereikia – jie patys tarsi pirštu nurodo šeimininką, Antanas Obcarskas (Kaunas), Saulius Rudzikas, organizuojantis tokius plenerus ir Druskininkuose, Alvydas Bulaka (Kaunas), iš kaimyninės šalies atvykęs Janis Spalvins (Ryga, Latvija) ir Regina Skomskienė (Utena). Visiems jiems Alaušo bangomis atliūliuojančios mūzos buvo palankios – tai akivaizdžiai liudijo Sudeikių galerijos sienos, gausiai nukabintos darbais. Ne ką mažiau gausesnis buvo ir lankytojų būrys, trečiadienio pavakarę susirinkęs pasigrožėti talentingų dailininkų drobėje užfiksuotais objektais, įspūdžiais, akimirka... Pasižiūrėti, kokiomis nuotaikomis gyveno visas tas 10 dienų tapytojai, atvyko ir Seimo narys Edmundas Pupinis, Utenos kultūros centro direktorė Asta Motuzienė, šiuo metu Molėtuose vykstančio plenero atstovai, kartu pasikvietę ir svečius iš Baltarusijos. 
Kaip juokavo V. Gaižauskas, mėgstantys ne tik tapyti, bet ir žvejoti dailininkai intensyviai gaudė Alaušo ežero gyventojas, tačiau ne visomis dienomis pavykdavo parsiplukdyti valtyje laimikį. Kad labai neliūdėtų dėl nenusisekusių žūklių, organizatoriai įteikė kiekvienam plenero dalyviui suvenyrą – po drožinėtą ant kabliuko pagautą žuvį. Rajono savivaldybės administracijos Kultūros skyriaus vyr. specialistė Zita Mackevičienė perdavė renginio globėjo mero Alvydo Katino linkėjimus ir įteikė dailininkams po padėką. 
Netikėta dovana renginio organizatoriams – Bronius Uogintas paskelbė, kad Linai ir Virgilijui Gaižauskams yra suteikiamas Lietuvos dailininkų sąjungos garbės narių statusas už profesionalų dailės puoselėjimą Aukštaitijos regione. 
Pakviestas žodį tarti iš Rygos atvykęs J. Spalvins ypač džiaugėsi Lietuvos ir Latvijos per sieną vykdomais projektais, kurie orientuoti ne tik į kultūrą, bet ir į saugios ir švarios aplinkos kūrimą. 
Po parodos pristatymo visi svečiai buvo pakviesti prie Alaušo ežero, kur galėjo pasivaišinti tradiciniu sudeikiečių patiekalu – ant laužo virta žuviene, kurią geriausiai moka išvirti Renata Prantkelevičienė ir Laimutė Kazokienė. 
Plenerui įamžinti išleista brošiūra, iliustruota Vilijos Kisieliūtės-Jonušienės tapybos darbu „Kelias“ – aliuzija į kelią, kuriuo kitais metais į Sudeikius sugrįš buvę, ateis nauji Alaušo ežero pakrantėje įkvėpimo ieškantys dailininkai ir gražiausios akimirkos bus užfiksuotos drobėje.

 

Informacijos šaltinis: Utenos diena

Straipsnio autorė JURGITA PAVILONIENĖ

Įvyko 2024 m. pakartotinis Visuotinis narių susirinkimas, kurio metu išrinkta nauja LKTA Taryba
2024 / 04 / 23

Įvyko 2024 m. pakartotinis Visuotinis narių susirinkimas, kurio...

Praėjusią savaitę įvyko pakartotinis Visuotinis narių susirinkimas, kurio metu LKTA prezidentė Agnė Vaitkuvienė pristatė 2023 metų LKTA veiklos ataskaitą, vyr. buhalterė Daiva Janušauskienė supažindino su 2023 metų LKTA finansine ataskaita, LKTA revizorė Vida Vasiliauskienė pristatė revizorės išvadą. Taip pat buvo sprendžiami ein...
Etnokultūrinės kaimo turizmo sodybos konkursas 2024
2024 / 04 / 22

Etnokultūrinės kaimo turizmo sodybos konkursas 2024

Etninės kultūros globos taryba kartu su Lietuvos kaimo turizmo asociacija, Žemės ūkio ministerija ir Turizmo rinkodaros asociacija kviečia Lietuvos kaimo turizmo sodybų šeimininkus dalyvauti Etnokultūrinės kaimo turizmo sodybos konkurse 2024.
2024 m. akcijos žemėlapis
2024 / 04 / 19

2024 m. akcijos žemėlapis

2024 metais akcijoje "Atviros dienos kaime" Lietuvoje dalyvauja beveik 100 ūkių ir sodybų, kurios pasiruošusios gegužės 17-19 dienomis priimti lankytojus! Kviečiame išsirinkti Jums įdomiausius pasiūlymus ir savaitgalį praleisti kaime!
2024 m. balandžio 18 d. atidarėme kaimo turizmo sezoną
2024 / 04 / 19

2024 m. balandžio 18 d. atidarėme kaimo turizmo sezoną

Vakar, balandžio 18 d., viduryje Lietuvos, kaimo turizmo sodyboje „Karpynė“ įvyko konferencija „Vietinio maisto kultūros skatinimas. Kulinarinis turizmas“, kurios metu atidarėme Lietuvos kaimo turizmo sezoną, susipažinome su Raseinių kraštu ir vietinio maisto tema.
2024 m. balandžio 5 d. - visuotinis LKTA narių susirinkimas
2024 / 03 / 15

2024 m. balandžio 5 d. - visuotinis LKTA narių susirinkimas

2024 m. balandžio 5 d. 11 val. Lietuvos Respublikos žemės ūkio rūmų (K. Donelaičio g. 2, Kaunas) priesalyje įvyks Lietuvos kaimo turizmo asociacijos (LKTA) Visuotinis narių susirinkimas. Registracijos pradžia 10.00 val.
Pradėjome naują Erasmus+ projektą - CSS-H
2024 / 03 / 12

Pradėjome naują Erasmus+ projektą - CSS-H

Jau kuris laikas dirbame prie Erasmus+ projekto CSS-H (Mažų ir vidutinių įmonių svetingumo paslaugų vertinimas ir tobulinimas). Tie, kurie susipažino su projektu nuo jo pradžios, žino mūsų išsikeltus tikslus, tačiau, daugelis apie CSS-H išgirsta tik dabar, todėl norime trumpai supažindinti su šiuo projektu. 
Miško takas – tarp turizmo sėkmingiausiųjų!
2024 / 01 / 30

Miško takas – tarp turizmo sėkmingiausiųjų!

DŽIUGI ŽINIA! Miško takas išrinktas sėkmingiausiu 2023 m. turizmo projektu, garsinančiu Lietuvą užsienyje!
Regionų paveldo skatinimas
2024 / 01 / 03

Regionų paveldo skatinimas

Regionų paveldo skatinimas vykdant interaktyvią veiklą „CORDIALIS“ komanda sukūrė daug įvairios mokomosios medžiagos, skirtos didinti Europos amatų ir kultūros paveldo žinomumą. Į šią parengtą medžiagą įeina: 1) vadovas, skirtas amatininkams ir specialistams, norintiems interaktyviai pristatyti savo veiklą bei produktus int...
Ataskaitinis seminaras, kuriame buvo pristatyta Atstovavimo RuralTour veikla
2023 / 12 / 15

Ataskaitinis seminaras, kuriame buvo pristatyta Atstovavimo...

Gruodžio 12 dieną suorganizavome ataskaitinį atstovavimo Europos kaimo turizmo federacijoje „Rural Tour“ seminarą, kuris įvyko Alytaus rajone.  
Balsavimas už 2023 m. Lietuvos turizmo sėkmingiausiuosius
2023 / 12 / 14

Balsavimas už 2023 m. Lietuvos turizmo sėkmingiausiuosius

Nacionalinė turizmo skatinimo agentūra Keliauk Lietuvoje skelbia balsavimą už 2023 m. LIETUVOS TURIZMO SĖKMINGIAUSIUOSIUS.
Partneriai