Rugpjūčio 17 dieną Lietuvos kaimo turizmo asociacija suorganizavo akcijos „Atviros dienos kaime“ viešinimo turą žurnalistams. Beveik 20 žurnalistų, kelionių organizatorių, nuomonės formuotojų bei fotografų aplankė 4 išskirtinius objektus Kazlų Rūdos savivaldybėje bei Šakių rajone.
Pirmoji mūsų stotelė buvo etnografinė sodyba „Gervių giesmė“ – ramybės kupinas gamtos kampelis, saugomas Kazlų Rūdos miškų. Ši sodyba prieš kelerius metus yra laimėjusi pirmą vietą Etnokultūrinės kaimo turizmo sodybos konkurse. Sodybos šeimininkė Greta Kupstienė akcijos metu lankytojams siūlys edukacinį vakarą – naktį tipyje prie laužo, mokys senovinių sutartinių, seks stebuklines pasakas. Svečiai bus aprengti senoviniais apdarais, vaišinami sodyboje rūkytais sūriais ir žolelių arbata.
Ir nors žurnalistų turo metu oras nelepino, bet tai nesutrukdė parodyti žiniasklaidos atstovams, kokia ši sodyba ir jos šeimininkai yra išskirtiniai ir nuostabūs. Drąsiausia turo dalyvė sutiko nusikelti į senovę ir buvo perrengta karaliene Morta, kiti keliavo apžiūrėti tipio ir jame siūlomų edukacijų. Apsižvalgėme sodybos teritorijoje, išgirdome begales įdomių istorijų, paglostėme triušiukus.
Antrasis lankomas objektas buvo Čekauskų etnografijos muziejus. Jau dešimt metų miškininkas, sertifikuotas tradicinių amatų meistras, etnografijos muziejaus Lekėčiuose įkūrėjas Gintas Čekauskas džiugina žmones edukacine veikla. Asmeninė iniciatyva kaupti ir saugoti senovės buities, medžio ir linų apdirbimo įrankius, baldus išaugo į rimtą privatų muziejų, pristatantį zanavykų krašto amatus ir darbštumą. Muziejuje vien senovinių oblių – 600! Charizmatiškas šeimininkas mus pasitiko apsirėdęs tradiciniais rūbais, papasakojo nuo ko viskas prasidėjo bei žurnalistus supažindino ir leido išmėginti skiedrų gaminimo amatą savomis rankomis.
Pietums pasirinkome populiarų, daug keliautojų į Šakius pritraukiantį restoraną „Kuchmistrai“. Tai Lietuvos didikų virtuvės paveldą saugojanti ir puoselėjanti virtuvė, kurioje visų patiekalų ruošimą prižiūri dvaro garbės pareigūnas – kuchmistras, o prie stalo svečius kviečia vaišingieji zanavykai. Kaip ir senovėje, „Kuchmistrų“ virtuvėje ypatingas dėmesys skiriamas ne tik meniu, maisto kokybei, jų pateikimui, bet ir ūkiams, iš kurių perkamos daržovės, vaisiai, miltai ar mėsa. Kiekvienas patiekalas mūsų stalą pasiekė su intriguojančia istorija, o patiekalų skonis.... Rekomenduojame visiems!
O kaip pietūs be deserto? Jo vykome į edukacinę erdvę "Gamtos girnos", kur patys kepėme ir skanavome lietuvišką skanėstą – šakotį. Daugelis turo dalyvių buvo nustebinti – naminių šakočių gamyba yra ilgas ir kruopštus procesas. "Gamtos girnos" šeimininkė pati per dieną gali iškepti tik du šakočius. Šioje vietoje jie kepami iš laimingų, greta auginamų vištų kiaušinių, viskas yra rankų darbo, pagaminta su kaupu meilės. Skanumėlis!
Dieną pabaigėme Ritinių bendruomenės centro Sūrio namuose. Prūselių kaime ši bendruomenė susikūrė beveik prieš 20 metų. Aktyvi bendruomenės narė prieš 10 metų suorganizavo pirmąją sūrių šventę, kuri išaugo į kasmetinį tradicinį renginį, tapusį šio kaimo išskirtinumu. Turo metu aktyvios bendruomenės moterys mums pravedė edukaciją, žaidėme žaidimus, patys mušėme sviestą, gaminome šviežią sūrį ir, žinoma, visą tai degustavome.
Diena buvo turininga, o visiems "Atviros dienos kaime" gerbėjams galime garantuoti, kad šis maršrutas puikus. Objektai vienas nuo kito nutolę nedaug, visos vietos išskirtinės, o ir pilvai bus tikrai pripildyti kaimiškais skanėstais!
Nuoširdus AČIŪ visiems dalyviams, už jaukų priėmimą, intriguojančias istorijas, dieviškus kaimo skanėstus! Taip pat didžiulė padėka žurnalistams, kurie domisi kaimo turizmu ir siekia, kad kuo daugiau žmonių pamatytų jo įdomiąją pusę!
Projektui įgyvendinti skiriama iki 33 687,00 Eur dydžio parama. Iš jos Europos žemės ūkio fondo kaimo plėtrai lėšos sudaro iki 28 633,95 Eur, t. y. 85 proc. paramos sumos, ir Lietuvos valstybės biudžeto lėšos sudaro iki 5 053,05 Eur, t. y. 15 proc. paramos sumos.