Lietuvių liaudis nuo seno garsėja lietuviškais patiekalais, kurie jau užima garbingą vietą išlikusiose lietuvių tradicijose. Daugybė tradicinių patiekalų yra būdingi tam tikram Lietuvos regionui, todėl ne visur paskanausite norimais patiekalais. Kad palengvintume paiešką, pateikiame lietuviškus patiekalus, kuriuos derėtų paragauti keliaujant po Suvalkiją.
Skilandis - vienas anksčiausiai dokumentuotų lietuviškų maisto gaminių. Tai į skrandį sukišti sūdytos kiaulienos gabalai. Šis Suvalkijos patiekalas buvo tarpukariu laikytas delikatesu, o susidomėjimas pasiekęs net užsienį.
Silkė su baravykais – Suvalkijos kraštuose, Kūčių vakarienei būdavo duodama įvairiai pataisytų žuvų ir augalinės kilmės valgių. Išdarinėta silkė supjaustoma gabaliukais, džiovinti grybai pamirkyti ir apkepti, o kvapnūs baravykai supjaustomi juostelėmis. Toks patiekalas keldavo ne tik apetitą, bet ir estetinį pasigerėjimą.
Plikyta ruginė duona - Lietuvos kaime ruginė duona iki XX a. vidurio buvo pagrindinis valgis. Kiekviename Lietuvos regione duona kepama skirtingai. Tešlą duonai, lietuviai užminkydavo anksti ryte ir ant „tuščios dūšios“, ruginė duona yra vienas iš sveikos mitybos principų, nes joje gausu angliavandenių. Tokiose patiekaluose gausu ir maistingųjų medžiagų.
Rūkyta žuvis – tokia žuvis buvo patiekiama šventiniam stalui. Šviežiai pagauta žuvis būdavo įtrinama druska, česnaku, pipirais ir rūkoma. Žuvų rūkymui ypatingą dėmesį skirdavo medienai, o po išrūkymo žuvis maloniai kvepėdavo, pagelsdavo.
Lietiniai blynai – lietuvių kulinarijos knygose minimi dideli, apvalūs, raudoni ir karšti kaip saulė. Blynus kepdavo krosnyse, per visą keptuvės dydį, o kai šie apskrusdavo, dėdavo ant stalo. Blynus valgydavo rankomis, padažant dažinyje.