(0)
2019 / 07 / 23

Kelionė po Suvalkiją. Kokių lietuviškų patiekalų paragauti?

Lietuvių liaudis nuo seno garsėja lietuviškais patiekalais, kurie jau užima garbingą vietą išlikusiose lietuvių tradicijose. Daugybė tradicinių patiekalų yra būdingi tam tikram Lietuvos regionui, todėl ne visur paskanausite norimais patiekalais. Kad palengvintume paiešką, pateikiame lietuviškus patiekalus, kuriuos derėtų paragauti keliaujant po Suvalkiją.

Skilandis - vienas anksčiausiai dokumentuotų lietuviškų maisto gaminių. Tai į skrandį sukišti sūdytos kiaulienos gabalai. Šis Suvalkijos patiekalas buvo tarpukariu laikytas delikatesu, o susidomėjimas pasiekęs net užsienį.

Silkė su baravykais – Suvalkijos kraštuose, Kūčių vakarienei būdavo duodama įvairiai pataisytų žuvų ir augalinės kilmės valgių. Išdarinėta silkė supjaustoma gabaliukais, džiovinti grybai pamirkyti ir apkepti, o kvapnūs baravykai supjaustomi juostelėmis. Toks patiekalas keldavo ne tik apetitą, bet ir estetinį pasigerėjimą.

Plikyta ruginė duona - Lietuvos kaime ruginė duona iki XX a. vidurio buvo pagrindinis valgis. Kiekviename Lietuvos regione duona kepama skirtingai. Tešlą duonai, lietuviai užminkydavo anksti ryte ir ant „tuščios dūšios“, ruginė duona yra vienas iš sveikos mitybos principų, nes joje gausu angliavandenių. Tokiose patiekaluose gausu ir maistingųjų medžiagų.

Rūkyta žuvis – tokia žuvis buvo patiekiama šventiniam stalui. Šviežiai pagauta žuvis būdavo įtrinama druska, česnaku, pipirais ir rūkoma. Žuvų rūkymui ypatingą dėmesį skirdavo medienai, o po išrūkymo žuvis maloniai kvepėdavo, pagelsdavo.

Lietiniai blynai – lietuvių kulinarijos knygose minimi dideli, apvalūs, raudoni ir karšti kaip saulė. Blynus kepdavo krosnyse, per visą keptuvės dydį, o kai šie apskrusdavo, dėdavo ant stalo. Blynus valgydavo rankomis, padažant dažinyje.

 

2024 m. balandžio 5 d. - visuotinis LKTA narių susirinkimas
2024 / 03 / 15

2024 m. balandžio 5 d. - visuotinis LKTA narių susirinkimas

2024 m. balandžio 5 d. 11 val. Lietuvos Respublikos žemės ūkio rūmų (K. Donelaičio g. 2, Kaunas) priesalyje įvyks Lietuvos kaimo turizmo asociacijos (LKTA) Visuotinis narių susirinkimas. Registracijos pradžia 10.00 val.
Pradėjome naują Erasmus+ projektą - CSS-H
2024 / 03 / 12

Pradėjome naują Erasmus+ projektą - CSS-H

Jau kuris laikas dirbame prie Erasmus+ projekto CSS-H (Mažų ir vidutinių įmonių svetingumo paslaugų vertinimas ir tobulinimas). Tie, kurie susipažino su projektu nuo jo pradžios, žino mūsų išsikeltus tikslus, tačiau, daugelis apie CSS-H išgirsta tik dabar, todėl norime trumpai supažindinti su šiuo projektu. 
Miško takas – tarp turizmo sėkmingiausiųjų!
2024 / 01 / 30

Miško takas – tarp turizmo sėkmingiausiųjų!

DŽIUGI ŽINIA! Miško takas išrinktas sėkmingiausiu 2023 m. turizmo projektu, garsinančiu Lietuvą užsienyje!
Regionų paveldo skatinimas
2024 / 01 / 03

Regionų paveldo skatinimas

Regionų paveldo skatinimas vykdant interaktyvią veiklą „CORDIALIS“ komanda sukūrė daug įvairios mokomosios medžiagos, skirtos didinti Europos amatų ir kultūros paveldo žinomumą. Į šią parengtą medžiagą įeina: 1) vadovas, skirtas amatininkams ir specialistams, norintiems interaktyviai pristatyti savo veiklą bei produktus int...
Ataskaitinis seminaras, kuriame buvo pristatyta Atstovavimo RuralTour veikla
2023 / 12 / 15

Ataskaitinis seminaras, kuriame buvo pristatyta Atstovavimo...

Gruodžio 12 dieną suorganizavome ataskaitinį atstovavimo Europos kaimo turizmo federacijoje „Rural Tour“ seminarą, kuris įvyko Alytaus rajone.  
Balsavimas už 2023 m. Lietuvos turizmo sėkmingiausiuosius
2023 / 12 / 14

Balsavimas už 2023 m. Lietuvos turizmo sėkmingiausiuosius

Nacionalinė turizmo skatinimo agentūra Keliauk Lietuvoje skelbia balsavimą už 2023 m. LIETUVOS TURIZMO SĖKMINGIAUSIUOSIUS.
Suorganizavome pirmąjį hakatoną
2023 / 12 / 01

Suorganizavome pirmąjį hakatoną

Šią savaitę suorganizavome pirmąjį mūsų ir projekto BASCIL hakatoną, kuris vyko Kauno kolegijoje. Hakatono tikslas buvo kiekvienam projekto pilotinio regiono dalyviui – ūkininkui ar verslininkui, sukurti naują arba atnaujintą kulinarinio turizmo produkto ir/arba paslaugos pasiūlymo koncepciją: kokia tai paslauga, kokiems klientams j...
Suorganizavome COSME projekto įvadinį renginį
2023 / 10 / 27

Suorganizavome COSME projekto įvadinį renginį

Spalio 26 d. Kelmės rajone suorganizavome pirmąjį EuroCluster projekto dalyvių susitikimą.
Įvyko BASCIL projekto viešinimo seminaras
2023 / 10 / 20

Įvyko BASCIL projekto viešinimo seminaras

Šią savaitę surengėme projekto "BASCIL - Inovatyvūs sprendimai kaimiškų vietovių maisto gamintojams: veiklos įvairinimo skatinimas, teikiant kulinarinio turizmo paslaugas" viešinimo seminarą. Mūsų projekto ir šio renginio tikslas, kad būtų pasakojamos žmonių istorijos, projektų veiklomis sukurti pokyčiai bei...
Įvyko konferencija „Ekologinis turizmas Lietuvoje – Europos žaliosios bangos dalis“
2023 / 10 / 19

Įvyko konferencija „Ekologinis turizmas Lietuvoje – Europos...

Spalio 18 d. Kelmės rajone įvyko konferencija „Ekologinis turizmas Lietuvoje – Europos žaliosios bangos dalis“, kuria uždarėme 2023 m. kaimo turizmo sezoną.
Partneriai