(0)
2019 / 07 / 23

Kelionė po Suvalkiją. Kokių lietuviškų patiekalų paragauti?

Lietuvių liaudis nuo seno garsėja lietuviškais patiekalais, kurie jau užima garbingą vietą išlikusiose lietuvių tradicijose. Daugybė tradicinių patiekalų yra būdingi tam tikram Lietuvos regionui, todėl ne visur paskanausite norimais patiekalais. Kad palengvintume paiešką, pateikiame lietuviškus patiekalus, kuriuos derėtų paragauti keliaujant po Suvalkiją.

Skilandis - vienas anksčiausiai dokumentuotų lietuviškų maisto gaminių. Tai į skrandį sukišti sūdytos kiaulienos gabalai. Šis Suvalkijos patiekalas buvo tarpukariu laikytas delikatesu, o susidomėjimas pasiekęs net užsienį.

Silkė su baravykais – Suvalkijos kraštuose, Kūčių vakarienei būdavo duodama įvairiai pataisytų žuvų ir augalinės kilmės valgių. Išdarinėta silkė supjaustoma gabaliukais, džiovinti grybai pamirkyti ir apkepti, o kvapnūs baravykai supjaustomi juostelėmis. Toks patiekalas keldavo ne tik apetitą, bet ir estetinį pasigerėjimą.

Plikyta ruginė duona - Lietuvos kaime ruginė duona iki XX a. vidurio buvo pagrindinis valgis. Kiekviename Lietuvos regione duona kepama skirtingai. Tešlą duonai, lietuviai užminkydavo anksti ryte ir ant „tuščios dūšios“, ruginė duona yra vienas iš sveikos mitybos principų, nes joje gausu angliavandenių. Tokiose patiekaluose gausu ir maistingųjų medžiagų.

Rūkyta žuvis – tokia žuvis buvo patiekiama šventiniam stalui. Šviežiai pagauta žuvis būdavo įtrinama druska, česnaku, pipirais ir rūkoma. Žuvų rūkymui ypatingą dėmesį skirdavo medienai, o po išrūkymo žuvis maloniai kvepėdavo, pagelsdavo.

Lietiniai blynai – lietuvių kulinarijos knygose minimi dideli, apvalūs, raudoni ir karšti kaip saulė. Blynus kepdavo krosnyse, per visą keptuvės dydį, o kai šie apskrusdavo, dėdavo ant stalo. Blynus valgydavo rankomis, padažant dažinyje.

 

Pasėlių deklaravimas 2020 metais
2020 / 05 / 20

Pasėlių deklaravimas 2020 metais

Informuojame, kad 2020 m. paramos už žemės ūkio naudmenas ir kitus plotus paraiškos priimamos nuo balandžio 20 d. iki birželio 22 d. Pavėluotai priimamos nuo birželio 23 d. iki liepos 17 d., tačiau už kiekvieną pavėluotą darbo dieną paramos suma mažinama 1 proc.
Visus narius kviečiame į LKTA sezono atidarymą
2020 / 05 / 18

Visus narius kviečiame į LKTA sezono atidarymą

Šie metai atnešė į mūsų gyvenimus bei veiklas daug pokyčių ir netradicinių sprendimų. Tad nenuostabu, kad ir vasaros pradžios šventę organizuojame kiek kitokią. 2020 m. LKTA sezono atidarymas būtų vykęs Trakų rajone. O dabar skelbiame, kad gegužės 21 d. (ketvirtadienį) sezono pradžios vakarėlis vyks tiesiog kiekvieno mūsų n...
Projektas "Amatų kelias" įsibėgėja!
2020 / 05 / 11

Projektas "Amatų kelias" įsibėgėja!

2018 metų pabaigoje pradėjome įgyvendinti projektą "Tradicinių lietuviškų amatų gidas", kurio tikslas vykdant e. rinkodaros priemones didinti tradicinių Lietuvos amatų bei UNESCO kultūros paveldo objektų populiarumą bei žinomumą.
Vietinio maisto produktų pardavimo modelio B2B vadovas
2020 / 04 / 24

Vietinio maisto produktų pardavimo modelio B2B vadovas

Įgyvendindama projekto Baltic sea food veiklas, Lietuvos kaimo turizmo asociacija parengė vadovo vertimą, kuris yra skirtas vietinio maisto pardavimus vykdančioms tarpinėms įmonėms.
Akcija „Atviros dienos kaime“ nukeliama į rudenį!
2020 / 03 / 31

Akcija „Atviros dienos kaime“ nukeliama į rudenį!

Dėl susiklosčiusios COVID-19 situacijos renginio „Atviros dienos kaime“ data keisis! Planuojame akciją kelti į ankstyvą rudenį, tikimės, kad ši neganda bus praėjusi ir visi galėsime ramiai mėgautis pramogomis Lietuvos kaime.
Kaimo turizmo sodybos tiesia pagalbos ranką medikams
2020 / 03 / 25

Kaimo turizmo sodybos tiesia pagalbos ranką medikams

Lietuvos kaimo turizmo asociacijos sodybos pasiruošusios prisidėti prie pagalbos medikams ir priimti juos saviizoliacijai nemokamai.
Kovo 10 d. įvyko pakartotinis visuotinis narių susirinkimas
2020 / 03 / 11

Kovo 10 d. įvyko pakartotinis visuotinis narių susirinkimas

2020 m. kovo 10 d. Vytauto Didžiojo universiteto Žemės ūkio akademijos IV rūmuose Lietuvos kaimo turizmo asociacijos (toliau - LKTA) nariai aptarė Asociacijos praėjusių metų veiklos rezultatus bei ateities planus.
Baltic sea food projekto partnerių susitikimas Esbjerge (Danija) - vėjo jėgainių uoste
2020 / 03 / 09

Baltic sea food projekto partnerių susitikimas Esbjerge (Danija) -...

Baltic sea food – tai Interreg programos Baltic sea region projektas, kurio metu yra kuriamas tvarus ir lankstus verslo modelis B2B (verslas verslui), kuris galėtų būti pritaikomas vietinio maisto pardavimo tinklams (tai tokios tarpinės įmonės tarp ūkininkų ar smulkių gamintojų bei vartotojų, dažniausiai iš HoReCa sektoriaus).
Pasveikinti konkurso „Krašto auksas“ nugalėtojai
2020 / 03 / 04

Pasveikinti konkurso „Krašto auksas“ nugalėtojai

Baigėsi Lietuvos Respublikos Žemės ūkio ministerijos inicijuotas konkursas „Krašto auksas“, surengtas siekiant didinti 2014–2020 m. Lietuvos kaimo plėtros programos žinomumą, viešinti programos įgyvendinimo gerąją patirtį bei pasiektus rezultatus, skatinti aktyvesnį dalyvavimą kaimo plėtros procesuose, vieš...
2020 m. kovo 10 d. - pakartotinis visuotinis LKTA narių susirinkimas
2020 / 03 / 02

2020 m. kovo 10 d. - pakartotinis visuotinis LKTA narių susirinkimas

Registracija nuo 10:00 val. Susirinkimo pradžia - 11:00 val.
Partneriai