(0)
2019 / 11 / 25

Ar vietinis maistas papildys kaimo turizmo sodybų meniu?

Lietuvos kaimo turizmo asociacija praeitą savaitę organizavo baigiamąjį renginį nariams, kurio metu kalbėjome apie gastronominį turizmą ir lietuviškus skonius. Konferencijoje „Lietuviško vietinio maisto kultūra - ar nesame pasiklydę Europoje?“ dalyvavo gastronomijos, turizmo ir rinkodaros ekspertai bei mūsų nariai, kurie pasidalino patirtimi vietinio maisto srityje.

Beata Nicholson, “Beatos virtuvė” laidos vedėja ir kulinarinių knygų autorė, teigė, jog Lietuva yra labai skani - kiekvienas esame ir galime būti savo vietos maisto herojus bei kvietė atrasti savo išskirtinumą, pasidalino patarimais, kaip ieškoti ir vystyti receptus bei skonius kaimo turizmo sodybose. Simonas Rudaminas, turizmo rinkodaros specialistas, taip pat pabrėžė virtuvės ir vietinio maisto svarbą, kuri priverčia turistą grįžti į objektą antrą ir trečią kartą, siūlė naudotis šia galimybe pritraukiant daugiau vietinių turistų. Linas Žabaliūnas, LKTA prezidentas, kalbėjo apie šalies tradicijų ir kultūros pažinimą per gastronomines patirtis bei kvietė dalyvius nebijoti ekspermentuoti su vietiniais produktais, labiau bendradarbiauti su aplinkiniais ūkininkais ir smulkiais gamintojais. Diskusijoje patirtimi pasidalino ir Vytautė Račkauskaitė, kaimo turizmo sodybos ir svetainės „Agluona“ atstovė.

Smagios diskusijos buvo tik įžanga į mūsų tolesnę gastronominę kelionę - praktinį seminarą „Tinkamas valgiaraštis – įvaizdžio dalis. Vietinių produktų panaudojimas ir receptų pritaikymas“. Seminaras vyko „Čiop čiop gastro studijoje“. Virtuvės šefas dalyviams pristatė naują požiūrį į sezoninę virtuvę ir pasiūlė netikėtus produktų derinius. Renginio metu dalyviai patys stojo prie darbastalio ir gamino tris patiekalus – užkandį, karštą patiekalą bei desertą. Patiekalų gamyboje stengėmės naudoti kuo daugiau lietuviškų produktų. Mūsų tikslas buvo parodyti, jog iš gana paprastų vietinių produktų galima pagaminti aukštos kokybės patiekalus, derinti netikėtus skonius ir lėkštėje pateikti kuo daugiau spalvų. 

Šis praktinis seminaras buvo organizuojamas įgyvendinant projekto Vietinio maisto tiekimo B2B verslo modelio vystymas Baltijos jūros regione veiklas. Tokio tipo renginiais yra skatinamas bendradarbiavimas su vietiniais ūkiais ir gamintojais bei populiarinama vietinio maisto kultūra. Šie du tikslai veda prie pagrindinio projekto rezultato - skatinti ir palaikyti B2B (pardavimai verslas verslui) modelio taikymą vietinio maisto srityje Baltijos jūros regione.

Kaimo turizmo sodybose dažniausiai lankosi vietiniai keliautojai, tik mažas procentas turistų sudaro užsieniečiai. Vietinio maisto vartojimo kultūra atsiranda iš žinojimo, kas yra vietinis produktas, kodėl jis naudingas ir galimybės rinktis kuo daugiau vietinių produktų bei patiekalų. Kaimo turizmo sodybos yra puiki terpė auginti vietinį maistą atpažįstančius vartotojus. Bus poreikis, atsiras ir didesnė pasiūla. Keliautojai ragaudami vietinį maistą sužino kulinarines tradicijas, papročius, pagilina žinias ir praturtina savo patirtį. Lietuvos gastronominis potencialas yra didžiulis, belieka tik kiekvienam maisto gamintojui atrasti tinkamus receptus, atsižvelgiant į ingredientų lokalumą ir sezoniškumą. Genialumas slypi paprastume!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Patvirtintos naujos renginio „Atviros dienos kaime“ datos
2020 / 06 / 09

Patvirtintos naujos renginio „Atviros dienos kaime“ datos

Kaip visuomet, akcija "Atviros dienos kaime" turėjo vykti gegužės mėnesį, bet dėl susiklosčiusios COVID-19 situacijos, renginį turėjome nukelti vėlesniam laikui. Informuojame, kad jau patvirtinome naujas datas! Renginys vyks šių metų RUGSĖJO 4-6 d.
Etnokultūrinės kaimo turizmo sodybos konkursas vėl kviečia dalyvauti
2020 / 06 / 01

Etnokultūrinės kaimo turizmo sodybos konkursas vėl kviečia dalyvauti

Etninės kultūros globos taryba kartu su Lietuvos kaimo turizmo asociacija bei Žemės ūkio ministerija jau antrus metus kviečia kaimo turizmo sodybas dalyvauti Etnokultūrinės kaimo turizmo sodybos konkurse.
Pasėlių deklaravimas 2020 metais
2020 / 05 / 20

Pasėlių deklaravimas 2020 metais

Informuojame, kad 2020 m. paramos už žemės ūkio naudmenas ir kitus plotus paraiškos priimamos nuo balandžio 20 d. iki birželio 22 d. Pavėluotai priimamos nuo birželio 23 d. iki liepos 17 d., tačiau už kiekvieną pavėluotą darbo dieną paramos suma mažinama 1 proc.
Visus narius kviečiame į LKTA sezono atidarymą
2020 / 05 / 18

Visus narius kviečiame į LKTA sezono atidarymą

Šie metai atnešė į mūsų gyvenimus bei veiklas daug pokyčių ir netradicinių sprendimų. Tad nenuostabu, kad ir vasaros pradžios šventę organizuojame kiek kitokią. 2020 m. LKTA sezono atidarymas būtų vykęs Trakų rajone. O dabar skelbiame, kad gegužės 21 d. (ketvirtadienį) sezono pradžios vakarėlis vyks tiesiog kiekvieno mūsų n...
Projektas "Amatų kelias" įsibėgėja!
2020 / 05 / 11

Projektas "Amatų kelias" įsibėgėja!

2018 metų pabaigoje pradėjome įgyvendinti projektą "Tradicinių lietuviškų amatų gidas", kurio tikslas vykdant e. rinkodaros priemones didinti tradicinių Lietuvos amatų bei UNESCO kultūros paveldo objektų populiarumą bei žinomumą.
Vietinio maisto produktų pardavimo modelio B2B vadovas
2020 / 04 / 24

Vietinio maisto produktų pardavimo modelio B2B vadovas

Įgyvendindama projekto Baltic sea food veiklas, Lietuvos kaimo turizmo asociacija parengė vadovo vertimą, kuris yra skirtas vietinio maisto pardavimus vykdančioms tarpinėms įmonėms.
Akcija „Atviros dienos kaime“ nukeliama į rudenį!
2020 / 03 / 31

Akcija „Atviros dienos kaime“ nukeliama į rudenį!

Dėl susiklosčiusios COVID-19 situacijos renginio „Atviros dienos kaime“ data keisis! Planuojame akciją kelti į ankstyvą rudenį, tikimės, kad ši neganda bus praėjusi ir visi galėsime ramiai mėgautis pramogomis Lietuvos kaime.
Kaimo turizmo sodybos tiesia pagalbos ranką medikams
2020 / 03 / 25

Kaimo turizmo sodybos tiesia pagalbos ranką medikams

Lietuvos kaimo turizmo asociacijos sodybos pasiruošusios prisidėti prie pagalbos medikams ir priimti juos saviizoliacijai nemokamai.
Kovo 10 d. įvyko pakartotinis visuotinis narių susirinkimas
2020 / 03 / 11

Kovo 10 d. įvyko pakartotinis visuotinis narių susirinkimas

2020 m. kovo 10 d. Vytauto Didžiojo universiteto Žemės ūkio akademijos IV rūmuose Lietuvos kaimo turizmo asociacijos (toliau - LKTA) nariai aptarė Asociacijos praėjusių metų veiklos rezultatus bei ateities planus.
Baltic sea food projekto partnerių susitikimas Esbjerge (Danija) - vėjo jėgainių uoste
2020 / 03 / 09

Baltic sea food projekto partnerių susitikimas Esbjerge (Danija) -...

Baltic sea food – tai Interreg programos Baltic sea region projektas, kurio metu yra kuriamas tvarus ir lankstus verslo modelis B2B (verslas verslui), kuris galėtų būti pritaikomas vietinio maisto pardavimo tinklams (tai tokios tarpinės įmonės tarp ūkininkų ar smulkių gamintojų bei vartotojų, dažniausiai iš HoReCa sektoriaus).
Partneriai