(0)
2019 / 11 / 25

Ar vietinis maistas papildys kaimo turizmo sodybų meniu?

Lietuvos kaimo turizmo asociacija praeitą savaitę organizavo baigiamąjį renginį nariams, kurio metu kalbėjome apie gastronominį turizmą ir lietuviškus skonius. Konferencijoje „Lietuviško vietinio maisto kultūra - ar nesame pasiklydę Europoje?“ dalyvavo gastronomijos, turizmo ir rinkodaros ekspertai bei mūsų nariai, kurie pasidalino patirtimi vietinio maisto srityje.

Beata Nicholson, “Beatos virtuvė” laidos vedėja ir kulinarinių knygų autorė, teigė, jog Lietuva yra labai skani - kiekvienas esame ir galime būti savo vietos maisto herojus bei kvietė atrasti savo išskirtinumą, pasidalino patarimais, kaip ieškoti ir vystyti receptus bei skonius kaimo turizmo sodybose. Simonas Rudaminas, turizmo rinkodaros specialistas, taip pat pabrėžė virtuvės ir vietinio maisto svarbą, kuri priverčia turistą grįžti į objektą antrą ir trečią kartą, siūlė naudotis šia galimybe pritraukiant daugiau vietinių turistų. Linas Žabaliūnas, LKTA prezidentas, kalbėjo apie šalies tradicijų ir kultūros pažinimą per gastronomines patirtis bei kvietė dalyvius nebijoti ekspermentuoti su vietiniais produktais, labiau bendradarbiauti su aplinkiniais ūkininkais ir smulkiais gamintojais. Diskusijoje patirtimi pasidalino ir Vytautė Račkauskaitė, kaimo turizmo sodybos ir svetainės „Agluona“ atstovė.

Smagios diskusijos buvo tik įžanga į mūsų tolesnę gastronominę kelionę - praktinį seminarą „Tinkamas valgiaraštis – įvaizdžio dalis. Vietinių produktų panaudojimas ir receptų pritaikymas“. Seminaras vyko „Čiop čiop gastro studijoje“. Virtuvės šefas dalyviams pristatė naują požiūrį į sezoninę virtuvę ir pasiūlė netikėtus produktų derinius. Renginio metu dalyviai patys stojo prie darbastalio ir gamino tris patiekalus – užkandį, karštą patiekalą bei desertą. Patiekalų gamyboje stengėmės naudoti kuo daugiau lietuviškų produktų. Mūsų tikslas buvo parodyti, jog iš gana paprastų vietinių produktų galima pagaminti aukštos kokybės patiekalus, derinti netikėtus skonius ir lėkštėje pateikti kuo daugiau spalvų. 

Šis praktinis seminaras buvo organizuojamas įgyvendinant projekto Vietinio maisto tiekimo B2B verslo modelio vystymas Baltijos jūros regione veiklas. Tokio tipo renginiais yra skatinamas bendradarbiavimas su vietiniais ūkiais ir gamintojais bei populiarinama vietinio maisto kultūra. Šie du tikslai veda prie pagrindinio projekto rezultato - skatinti ir palaikyti B2B (pardavimai verslas verslui) modelio taikymą vietinio maisto srityje Baltijos jūros regione.

Kaimo turizmo sodybose dažniausiai lankosi vietiniai keliautojai, tik mažas procentas turistų sudaro užsieniečiai. Vietinio maisto vartojimo kultūra atsiranda iš žinojimo, kas yra vietinis produktas, kodėl jis naudingas ir galimybės rinktis kuo daugiau vietinių produktų bei patiekalų. Kaimo turizmo sodybos yra puiki terpė auginti vietinį maistą atpažįstančius vartotojus. Bus poreikis, atsiras ir didesnė pasiūla. Keliautojai ragaudami vietinį maistą sužino kulinarines tradicijas, papročius, pagilina žinias ir praturtina savo patirtį. Lietuvos gastronominis potencialas yra didžiulis, belieka tik kiekvienam maisto gamintojui atrasti tinkamus receptus, atsižvelgiant į ingredientų lokalumą ir sezoniškumą. Genialumas slypi paprastume!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2024 m. balandžio 5 d. - visuotinis LKTA narių susirinkimas
2024 / 03 / 15

2024 m. balandžio 5 d. - visuotinis LKTA narių susirinkimas

2024 m. balandžio 5 d. 11 val. Lietuvos Respublikos žemės ūkio rūmų (K. Donelaičio g. 2, Kaunas) priesalyje įvyks Lietuvos kaimo turizmo asociacijos (LKTA) Visuotinis narių susirinkimas. Registracijos pradžia 10.00 val.
Pradėjome naują Erasmus+ projektą - CSS-H
2024 / 03 / 12

Pradėjome naują Erasmus+ projektą - CSS-H

Jau kuris laikas dirbame prie Erasmus+ projekto CSS-H (Mažų ir vidutinių įmonių svetingumo paslaugų vertinimas ir tobulinimas). Tie, kurie susipažino su projektu nuo jo pradžios, žino mūsų išsikeltus tikslus, tačiau, daugelis apie CSS-H išgirsta tik dabar, todėl norime trumpai supažindinti su šiuo projektu. 
Miško takas – tarp turizmo sėkmingiausiųjų!
2024 / 01 / 30

Miško takas – tarp turizmo sėkmingiausiųjų!

DŽIUGI ŽINIA! Miško takas išrinktas sėkmingiausiu 2023 m. turizmo projektu, garsinančiu Lietuvą užsienyje!
Regionų paveldo skatinimas
2024 / 01 / 03

Regionų paveldo skatinimas

Regionų paveldo skatinimas vykdant interaktyvią veiklą „CORDIALIS“ komanda sukūrė daug įvairios mokomosios medžiagos, skirtos didinti Europos amatų ir kultūros paveldo žinomumą. Į šią parengtą medžiagą įeina: 1) vadovas, skirtas amatininkams ir specialistams, norintiems interaktyviai pristatyti savo veiklą bei produktus int...
Ataskaitinis seminaras, kuriame buvo pristatyta Atstovavimo RuralTour veikla
2023 / 12 / 15

Ataskaitinis seminaras, kuriame buvo pristatyta Atstovavimo...

Gruodžio 12 dieną suorganizavome ataskaitinį atstovavimo Europos kaimo turizmo federacijoje „Rural Tour“ seminarą, kuris įvyko Alytaus rajone.  
Balsavimas už 2023 m. Lietuvos turizmo sėkmingiausiuosius
2023 / 12 / 14

Balsavimas už 2023 m. Lietuvos turizmo sėkmingiausiuosius

Nacionalinė turizmo skatinimo agentūra Keliauk Lietuvoje skelbia balsavimą už 2023 m. LIETUVOS TURIZMO SĖKMINGIAUSIUOSIUS.
Suorganizavome pirmąjį hakatoną
2023 / 12 / 01

Suorganizavome pirmąjį hakatoną

Šią savaitę suorganizavome pirmąjį mūsų ir projekto BASCIL hakatoną, kuris vyko Kauno kolegijoje. Hakatono tikslas buvo kiekvienam projekto pilotinio regiono dalyviui – ūkininkui ar verslininkui, sukurti naują arba atnaujintą kulinarinio turizmo produkto ir/arba paslaugos pasiūlymo koncepciją: kokia tai paslauga, kokiems klientams j...
Suorganizavome COSME projekto įvadinį renginį
2023 / 10 / 27

Suorganizavome COSME projekto įvadinį renginį

Spalio 26 d. Kelmės rajone suorganizavome pirmąjį EuroCluster projekto dalyvių susitikimą.
Įvyko BASCIL projekto viešinimo seminaras
2023 / 10 / 20

Įvyko BASCIL projekto viešinimo seminaras

Šią savaitę surengėme projekto "BASCIL - Inovatyvūs sprendimai kaimiškų vietovių maisto gamintojams: veiklos įvairinimo skatinimas, teikiant kulinarinio turizmo paslaugas" viešinimo seminarą. Mūsų projekto ir šio renginio tikslas, kad būtų pasakojamos žmonių istorijos, projektų veiklomis sukurti pokyčiai bei...
Įvyko konferencija „Ekologinis turizmas Lietuvoje – Europos žaliosios bangos dalis“
2023 / 10 / 19

Įvyko konferencija „Ekologinis turizmas Lietuvoje – Europos...

Spalio 18 d. Kelmės rajone įvyko konferencija „Ekologinis turizmas Lietuvoje – Europos žaliosios bangos dalis“, kuria uždarėme 2023 m. kaimo turizmo sezoną.
Partneriai