(0)

Saldus sūris Augų ūkyje

Ilgiausiai negendantis iš visų pieno produktų – sūris. Jis ir šiais laikais gaminamas iš ožkų ir karvių pieno. Lietuvoje buvo sugalvota nemažai varškės sūrio gamybos būdų, iš jų populiariausi yra du – iš rūgštaus ir iš saldaus pieno. Kiek vėlyvesnis antrasis būdas, kai nenugriebtą saldų pieną kaitindavo ant lengvos ugnies, o tada pripildavo tokį patį kiekį rūgpienio. Sutrauktą masę pildavo į sūrmaišį, nusunkdavo ir paslėgdavo. Šiaurės Žemaitijoje tokius sūrius vadino varške, o kituose Lietuvos regionuose – saldžiu sūriu. Saldžius sūrius valgydavo šviežius arba šiek tiek apdžiovintus – ilgesniam laikymui jie netikdavo.

Daugiau tradicinių lietuviškų patiekalų rasite www.skoniukelias.lt

Partneriai