(0)

Midus sodyboje „Šušvė“

Midus yra seniausias svaigusis gėrimas pasaulyje, žinomas žymiai anksčiau nei vynas ar alus. Midų žmogus atrado gamtoje. Mokslininkai teigia, kad pirmasis midus galėjo atsirasti natūraliai, laukinių bičių drevėse, kai medus, atskiestas lietaus vandeniu, į jį patekus natūralioms rūgimo bakterijoms, pradėjo fermentuotis. Todėl vartoti jį galėjo jau pirmykščiai žmonės, dar nežinoję gėrimo gamybos technologijos.

Lietuviškas midus dažniau šaltiniuose pradėtas minėti XIV a. ir vertintas kaip prabangus diduomenės gėrimas, kurio daugiausia būdavo išgeriama valdovo dvare. Geriausias midus gaunamas iš vienarūšio medaus be vaško, bičių duonelės ar kitokių priemaišų, vandens ir po to fermentuojant su vyno mielėmis. Šiais laikais apie midų ir jo gamybą išlikę itin mažai žinių.

Daugiau tradicinių lietuviškų patiekalų rasite www.skoniukelias.lt

Partneriai