(0)

Meduoliai „Bernelių užeigoje“

Meduoliai – viduramžių skanėstai iš miltų, medaus ir prieskonių. Lenkijos miesto legenda kalba apie tai, kad 1311 m. Vokiečių ordino riteriai po mūšio į nelaisvę paėmė 1400 lietuvaičių ir Torūnėje joms įkūrė benediktinių vienuolyną. Viena iš vienuolių ir išrado garsiuosius saldumynus – Torūnės meduolius. Meduoliai – tipiškas viduramžių saldėsis, kuriam paskaninti naudojama daug prieskonių, kurių kiekis ir rūšys nulemia meduolių skonį. Kartais meduolių tešla fermentuojama, o kadaise svarbiems pokyliams, tešlą raugindavo kelerius ar net keliolika metų. Meduoliai dar pasižymi tuo, jog ilgai laikomi nepraranda savo skonio, netgi pasidaro skanesni. Meduoliai saldomi medumi, todėl jų galėdavo paragauti ir paprasti Lietuvos gyventojai, tačiau masinė jų gamyba ir vartojimas, apėmęs visų sluoksnių kaimo ir miestelių gyventojus, labiausiai siejamas su atlaidų tradicija.

Daugiau tradicinių lietuviškų patiekalų rasite www.skoniukelias.lt