(0)

Kultūrinis šeimų laisvalaikis Lietuvos kaime

Lietuva - kraštas, jungiantis 5 etnokultūrinius regionus: Aukštaitiją, Dzūkiją, Suvalkiją, Žemaitiją ir Mažąją Lietuvą. Kiekvienas iš jų turtingas unikaliais senaisiais amatais bei kulinariniu paveldu.

Aukštaitija yra didžiausias etnografinis regionas. O žmonės čia iki šiol išsaugoję medžio apdirbimo tradicijas. Aukštaičiai kviečia Jus paragauti pyragų, virtinių, koldūnų ir blynų, kuriuos dažniausiai gardina skaniausiais padažais.

Pietryčių Lietuvoje įsikūrusi Dzūkija. Didelė dalis dzūkų tradicinių patiekalų gaminama iš bulvių, grikių bei kitų grūdų. Dzūkai yra nepralenkiami uogautojai ir grybautojai, tad daug jų patiekalų yra ruošiami iš šių miško lobių.

Suvalkija – pietų pietvakarių Lietuvos regionas. Čia nuo seno branginti gamtos teikiami turtai - ypač medis. Suvalkiečiai pavaišins Jus mėsos gaminiais - skilandžiais, lašinukais, kapotinėmis dešromis. Gal paragausite sriubos, kurios būdavo verdamos net triskart per dieną bei gardinamos duona?

Žemaitija – Lietuvos šiaurės vakarų regionas. Žemaičiai didžiuojasi išsaugoję akmenskaldystės tradiciją. O štai ragauti žemaičiai kviečia garsiųjų silkės sriubų - šmakalo ir cibulynės bei unikalaus savo pasididžiavimo kastinio.

Mažojoje Lietuvoje jūra nuo seno diktavo ir amatų kryptį. Šio krašto virtuvei stiprią įtaką padarė vokiečiai. Lietuvininkai pavaišins Jus kafija, o desertui pasiūlys vofelių.

Nors Lietuva palyginti nedidelė šalis, visuose etnografiniuose regionuose turime labai skirtingas kalbos, kultūros ir mitybos tradicijas. Visa tai pažinti galima amatų bei kulinarinio paveldo edukacinėse programose. Kviečiame Jus su visa šeima keliauti po Lietuvą! Juk taip svarbu ir įdomu žinoti savo krašto istoriją ir pažinti jos kultūrinę įvairovę.

Partneriai