(0)

Žemaitijos kulinarinis paveldas

Žemaitija – Lietuvos šiaurės vakaruose esantis regionas. Prie didžiausio Lietuvos Platelių ežero įsikūrusioje sodyboje “Prie Žiedelio” vyksta tradicinio žemaitiško maisto ruošimo edukacinės programos. Čia savo krašto patiekalus regiono virtuvės pasididžiavimą - kastinį ir silkės bei kefyro sriubą - šmakalą gaminti moko sodybos šeimininkė Janina Rumšienė.

Žemaičiai – košių valgymo pirmūnai. Jie ilgiausiai Lietuvoje išlaikė atvirą ugniakurą, kuriame labai patogu virti putras ir įvairiausias košes: marškonę, pusmarškonę, šilkinę, pusšilkinę, pusiauėdinę ar kruštinę.

Žemaičių populiariausios sriubos būdavo: vasarbarščiai, rasalynė, cibulynė, šiupinys. Antrieji patiekalai sotūs ir asortimentas didesnis: kastinys, bulviniai blynai, mirkalas su bulvėmis, didžkukuliai, kruopiniai vėdarai, kanapių spirgynė, lašinuočiai.

Populiarus gėrimas Žemaitijoje – gira. Kulinarijos specialistai priskaičiuoja net 100 giros receptų. Jos darytos ne tik iš javų salyklo, duonos, burokų, bet ir iš pieno, medaus, vaisių, uogų, žiedlapių, pumpurų, pyragų, sėklų ir net iš kadagio uogų. Kiti išskirtiniai regiono gėrimai – avižų kisielius ir rauginta beržų sula.

Ar Jums žinomi tokie žemaičių Kūčių vakarienės valgiai kaip cibulynė, rasalynė ar žiūrė?

Atvykite į Žemaitiją su visa šeima – pasigaminsite ir paragausite neįprastų, unikalių, niekur kitur pasaulyje nerandamų patiekalų.

Partneriai