(0)

Suvalkijos kulinarinis paveldas

Lietuvos pietvakariuose gyvenančių sūduviečių stalai visuomet būna gausūs patiekalų. Netoli Jurbarko, “Kukarskės” sodyboje vykdomos edukacinės tradicinio suvalkietiško maisto ruošimo programos. Čia suvalkietiškus patiekalus mutinį ir duonzupę gaminti moko sodybos šeimininkė Vida Galvelienė.

Nemaža dalis Suvalkijos kraštui būdingų valgių – išskirtinio skonio rūkyti mėsos gaminiai, didžkukuliai, bulvinės dešros bei kiti – vėliau pasklido po visą Lietuvą. Suvalkijoje tarp populiariausių patiekalų pirmavo bulviniai blynai bandos, keptos pečiuje ant džiovinto kopūstlapio.

Derlingose Suvalkijos žemėse gyvenę valstiečiai dažniau nei kitų regionų gyventojai valgydavo mėsą: skilandžius, kindzelį, virtą šaltieną, kiaulės galvą ar karką. Tradiciškai ant suvalkiečių stalo garuodavo įvairios sriubos, kurias virdavo net tris kartus per dieną.

Šiame etnografiniame regione ant stalo visada būdavo padėta duonos. Iki šių dienų yra išlikusi ir suvalkietiško mutinio gamybos tradicija šiltuoju metų laiku. Tai valgis iš duonos, vandens ir cukraus, pagardintas įvairiomis trintomis arba netrintomis uogomis. Ir atvėsina, ir sotumo karštą dieną duoda.

Suvalkijoje populiarūs buvo ir pieno produktai: sūrius slėgdavo ar varškę gamindavo iš rauginto pieno. Suvalkijai būdingi paprasti, rūgštūs, saldūs ir saldiniai sūriai. Pastaruosius šeimininkės slėgdavo šventėms pagardindamos razinomis, džiovintomis vyšniomis, cinamonu, apklojusios šviežiais mėtų lapais.

Užsukite į Suvalkiją su visa šeima pasimokyti gaminti čionykščių patiekalų. Čia ir mažasis smaližius, ir didesnis atras, kas širdį suvirpins ir skrandį pripildys.

Partneriai