Baltijos jūros regiono šalių kulinariniai keliai

Gera žinia gurmanams, planuojantiems keliauti į regionus aplink Baltijos jūrą: žemėlapis ir specializuotas internetinis puslapis „Baltic Sea Culinary Routes” (www.balticseaculinary.com) padės atrasti unikalių skonių nacionalinėse virtuvėse Lietuvoje, Estijoje, Latvijoje, Lenkijoje, Vokietijoje, Rusijoje. Danijoje, Suomijoje, Švedijoje ir Norvegijoje.

Kas tokio ypatingo yra Baltijos šalių regiono virtuvėse? Kiekvieną sezoną jos yra vis kitokios, nes rūpinamasi, kad ingredientai būtų natūralūs, švieži ir sveiki. Šalys prie Baltijos jūros krantų turi virtuves, kuriose gausu gėrybių iš miško, pievų, upių, ežerų ir jūros. Per trumpą šiaurietišką vasarą mažuose soduose ir dideliuose ūkiuose kruopščiai auginami produktai. Visus metus Baltijos šalių virtuvėje rasite ruginės duonos, grūdų, šviežių ir fermentuotų pieno produktų bei įvairių sūrių. Pavasarį ir vasarą vyrauja lengvesni patiekalai – šviežių daržovių, žolelių, uogų, grybų ir žuvies. Žiemą ir rudenį virtuvėje gausu mėsos, daržovių, ankštinių, raugintų, marinuotų ir aštrių patiekalų, pagardintų šildančiais ir aromatingais prieskoniais.

Kaimo vietovėse ir miestuose maistas gaminamas skirtingai. Kaimiški patiekalai, gaminami remiantis vietinėmis tradicijomis, yra paprasti ir sotūs. Svečių namuose siūlomas naminis maistas. Kaimo vietovėse galima rasti ir  aukšto lygio restoranų, kurių virtuvių šefai maistą ruošia iš aukštos kokybės produktų, perkamų iš patikimų vietinių gamintojų bei tiekėjų. Dėl šios priežasties geriausia paragauti austrių ir krevečių Danijoje, lašišos Norvegijoje, saldymedžio Suomijoje, kama miltų Estijoje, nėgių Latvijoje, cepelinų Lietuvoje, šparagų Vokietijoje ir rožių žiedlapių uogienės Lenkijoje.

Baltijos jūros regiono šalių kulinarinio kelio dalyviai didžiuojasi kartu puoselėdami Baltijos jūros regiono kulinarinį paveldą bei džiaugiasi, galėdami jį pristatyti savo svečiams.

Tinklas yra numatęs bendrus kriterijus maitinimo įstaigoms, norinčioms prisidėti prie šio kulinarinio kelio:

  • Maitinimo įstaigos meniu yra dalinai pagrįstas tradicinių tos šalies patiekalų/gėrimų tradicijomis ir kultūra;
  • Maitinimo įstaiga teikia pirmenybę vietos žaliavų naudojimui (gali būti bendradarbiavimas su vietos ūkininkais/gamintojais);
  • Patiekalai viešojo maitinimo įstaigoje yra švieži ir pagaminti pačių vietoje;
  • Maitinimo įstaigos aptarnaujantis personalas ( savininkas, vadybininkas, padavėjas ir t.t.) žino apie patiekalų kilmę, tradicijas, ingredientus, paruošimą ir t.t. bei gali pasidalinti patiekalų istorijomis su lankytojais.

Baltijos jūros kulinarinio maršruto svetainė pristato kiekvienos šalies maisto tradicijas, siūlo geriausius receptus ir nuorodos į nacionalines svetaines, kuriose galima rasti daugiau informacijos bei vietos restoranų, kavinių ir barų miestuose ir kaimo vietovėse kontaktus. Baltijos jūros kulinarinių maršrutų žemėlapį galima suformuoti ir parsisiųsti PDF formatu tinklalapyje www.balticseaculinary.com/joint-activities.

 

Specialūs pasiūlymai
Paskutinė minutė

Sodyba „Poilsis Vištytyje“

Vilkaviškio rajonas

liko: 5 d. 21 val. 3 min.

„Pas Šeštoką“

Molėtų rajonas

liko: 2 d. 21 val. 3 min.