Kulinarinis paveldas Anykščių rajone

 

Anykščių rajone yra daug kulinarinio paveldo patiekalų, kuriais galima pasimėgauti. Taigi tiek kaimo turizmo, tiek kiti atvykėliai turistai tikrai ras vietelių paskanauti Lietuvos kulinarinio paveldo skanėstų.


„Anykščių vyno“ produkcijos degustacija

Seniausia Lietuvoje vyno gamykla "Anykščių vynas" – šiandien tai moderni įmonė, iš vietinių, natūralių žaliavų gaminanti juodųjų serbentų, vyšnių, aronijų uogų vyną „Voruta“. Vyno gamykloje siūloma programa "Vyno kelias", kurią sudaro ekskursija ir kulinarinio paveldo ženklą turinčio vyno „Voruta“ ragavimas, bei kitos produkcijos degustacija.

Parodomasis duonos kepimas

Niūronių kaime, Arklio muziejaus teritorijoje, senovės aukštaičių pirkioje vyksta parodomasis duonos kepimas, pasakojama apie duonos kelią nuo pasėtų rugių iki patiektos ant stalo šviežiai keptos duonos. Kalvėje demonstruojamas kalvystės amatas, lankytojai gali stebėti, kaip kalamos pasagos, kryžiai. Amatų centre audėja autentiškomis staklėmis audžia keturnyčius ar aštuonnyčius užklotus, staltieses, rankšluosčius. Aukštaitiškoje sodyboje pasvirnėje pasakojama apie bites, medaus išėmimą, edukacinės programos metu liejamos žvakės. Muziejuje supažindinama su ganybos muzikiniais instrumentais – švilpukais, skrabalais, barškalais, skudučiais, birbynėmis.

Vaistažolės Anykščiuose

Vaistažolių guru Ramūnas rengia edukacines programas vaikams ir suaugusiems, apie Anykščių krašte augančias vaistažoles. Organizuoja gilių kavos degustacijas, arbatos gėrimo ceremonijas gamtoje.

Duona ir pyragai

Marija Bučinskienė malkinėje krosnyje kepa natūralaus raugo plikytą duoną, bei duoną su įvairiais vaisiais ir riešutais. Gamina ypatingą Pasvalio krašto meduolį, netradicinį skruzdėlyną.



Edukacinė programa „Saulės blynas”

Atvykę į Burbiškio miestelio pakraštyje įsikūrusią Adomonių sodybą pateksite į jaukų kampelį, apsodintą gėlynais ir vaistažolėmis, čia šeimininkė paruoš jums žolelių arbatos, pavaišins aukštaitiškais blynais su įvairių rūšių dažiniais. Sodyboje siūlomos edukacinės programos: „Suslėgiau sūrelį“ ir „Daraktorių mokyklėlė“.



Kulinarinio paveldo patiekalai sodyboje „Barono vila”

Šios sodybos šeimyninės pavaišins jus skaniais tradiciniais aukštaičių patiekalais: barščiais su baravykais, koldūnais su aviena, sočia kopūstiene, blyneliais su įvairiausiais įdarais, virtinukais su bulvėmis, Sodyboje gaminamas ypatingo plovo ukrainietiškas plovas. „Barono vila“ priklauso europos kulinarinio paveldo tinklui. Apsilankymą derinti iš anksto.


Valgių istorijos edukacinė programa kavinėje „Pasagėlė”

Niūronių kaime (Arklio muziejaus teritorijoje) įsikūrusi kavinė ,,Pasagėlė‘‘ kviečia pasivaišinti bulviniais rageliais, namine duona, gira, „Laimos“ pyragu. Maistas gaminamas iš vietinių produktų, laikantis senovinių tradicijų.
Šalia esančioje klėtyje galite susipažinti su Anykščių krašto valgių istorija edukacinėje programoje, jums teliks pasirinkti kokiais patiekalais norėsite mėgautis: bulviniais, miltiniais ar mėsos.Programos trukmė 2 val. patiekalus užsisakykite iš anksto pagal savo pageidavimus.Teikiama paslauga „Virtuvė ant ratų“.

Ritualinis avies pjovimas

Antežerio kaime, prie Nevėžos ežero, vyksta ritualiniai avies pjovimai. Programa apie tai, kaip ūkininkas savo reikmėms sudoroja avį. Pabūvoję apeigose, patys ruošite laužą, virsite avienos sriubą, vaišinsitės šviežios mėsos gaminiais. Apsilankymas rezervuojamas iš anksto.

Edukacinė programa „Žuvelė“

Ši programa apie tai, kaip ūkininkas savo reikmėms išsirūko žuvies. Svečiai supažindinami su verslinės žvejybos ypatumais, pastatomi tinklai ir vakaras praleidžiamas prie laužo. Anksti ryte ištraukiami tinklai, sveriama žuvis, tuomet verdama žuvienė... Apsilankymas rezervuojamas iš anksto.


Kavarsko koldūnai

Atvykęs į Kavarską negali neaplankyti nuo XVI amžiaus įvairiausiais padavimais garsinamo Šv. Jono Krikštytojo šaltinio, kurio vanduo gydo, gaivina, stiprina. Šalia šios turistų mėgstamos vietos yra kavinė-baras "Šaltinis", kur ypač skanūs rankomis gaminti koldūniukai.

Kulinarinio paveldo sodybos

24
Dėl kainų teiraukitės pas sodybos šeimininką.